matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
analiza matematyczna - oblicz granice
Lukas:
Nie ma pojęcia jak do tego się zabrać lim−>4 (
√
1+2x
−3) / (
√
x
−2)
10 lis 14:25
J:
4
reguła H ...i lim =
3
10 lis 14:32
Mila:
√
1+2x
−3
√
1+2x
+3
√
x
+2
lim
x→4
*
*
=
√
x
−2
√
1+2x
+3
√
x
+2
(1+2x−9)*(
√
x
+2)
=lim
x→4
=
(
√
1+2x
+3)*(x−4)
2*(x−4)(
√
x
+2)
=lim
x→4
=
(
√
1+2x
+3)*(x−4)
2*(
√
x
+2)
4
=lim
x→4
=
(
√
1+2x
+3)
3
10 lis 16:14