zbior rozwiazan nierownosci
djw: Zbiorem rozwiązań nierówności x6−5x4+4x2>0 jest:
10 lis 14:01
:): x6−5x4+4x2=x2(x4−5x2+4)>0
więc x2>0 oraz x4−5x2+4>0 więc x≠0 oraz x4−5x2+4>0
To drugie : x2=t i to już umiesz..
10 lis 14:03
J:
⇔ x2(x4 − 5x2 + 4) > 0
10 lis 14:03
J:
a dlaczego : x 2 > 0 ?
10 lis 14:04
:): to jest do mnie czy do djw
10 lis 14:05
J:
do Ciebie
10 lis 14:06
:): no skoro iloczyn dwóch liczb a*b>0 to a,b>0 lub a,b<0
ale x2≥0 więc musi być x2>0 więc przyapdek (a,b<0 odpada)
10 lis 14:07
J:
a no .. czyli to my musimy wykluczyć: x = 0 , a nie stwierdzać: x2 > 0
10 lis 14:09
:): przeczytaj dokładnie moją 2 linijke 14−03
10 lis 14:10
J:
..sorry ... nie zauważyłem
10 lis 14:10
:):
10 lis 14:12