;
honka: w(x)=2x2+2x−12 jest równy wielomianowi
a.(x−2)(x+3)
b. (2x−4)(x+3)
c.(x+2)(x−3)
d.(2x+4)(x−3)
Wychodzi mi 2(x+3)(x−2)
10 lis 13:58
J:
b)
10 lis 13:59
:): przy x2 stoi 2... więc bierzemy pod uwage tylko b) d).
Sprawdźmy b)
(2x−4)(x+3)=2x2+6x−4x−12=2x2+2x−12 ok
10 lis 14:01
honka: ale to chyba trzeba rozłożyć na czynniki
2(x2+x−6)= 2[x2+3x−2x−6)= 2(x+3)(x−2)
10 lis 14:03
:): Jak kto woli...jeżeli masz wybrac odpowiedź z a),b)c) d) to nawet nic nie trzeba liczyć tylko
sprawdzać ( i dorzucać, te które na pewno nie)
10 lis 14:05