wartość najmniejsza
onaa: f(x)=cos
2x−sinx znjadz wartość najmniejszą i największa
zrobiłam to tak:
f(x)=sin
2x−sinx−1
sinx=t
f(x)=t
2−t−1
Δ=5
wartość najmniejsza w wierzchołku bo ramiona skierowane do góry
q=−5/4
a jak obliczyć wartość największa

będę wdzięczna za wszelką pomoc....
z góry dziękuje
11 gru 19:01
Godzio:
postać kanoniczna:
| | 1 | | 5 | |
z tego wynika że wykres sin jesej przesunięty o wektro v[ |
| , − |
| ]
|
| | 2 | | 4 | |
poradzisz sobie dalej ?
11 gru 19:04
Godzio:
postać kanoniczna:
| | 1 | | 5 | |
z tego wynika że wykres sin jesej przesunięty o wektro v[ |
| , − |
| ]
|
| | 2 | | 4 | |
poradzisz sobie dalej ?
11 gru 19:05
onaa: tak dzieki
11 gru 19:08
onaa: nie poradze jednak:( wart. najwieksza wychodzi mi ze to jest −1/2 a najmniejsza −2,25 dobrze
11 gru 19:28
Godzio:
| | 1 | |
ta |
| na nie interesuje bo to prawo/lewo
|
| | 2 | |
patrzymy na q
| | 5 | | 1 | |
q=− |
| => wykres jest obnizony o 1 |
| w dół max początkowe było w 1
|
| | 4 | | 4 | |
minimum było w −1
11 gru 19:31
AS: Błąd w pierwszym wierszu
f(x) = 1 − sinx − sinx
11 gru 19:32
onaa: f(x)=−sin2x−sinx+1 sinx=t f(x)=−t2−t+1 Δ=5
11 gru 19:36
11 gru 19:41
Godzio: cos
2x=1−sinx
2
więc
f(x) = sin
2x − sinx +1
Δ=1−4 = −3
11 gru 19:42
11 gru 19:43
onaa: a w odpowiedziach jest −1 i 1,25

:(
11 gru 19:45
onaa: f(x) = sin2x − sinx +1 zapomniałeś minusa... f(x) = −sin2x − sinx +1
11 gru 19:47
onaa: f(x) = sin2x − sinx +1 zapomniałeś minusa... f(x) = −sin2x − sinx +1
11 gru 19:48
Godzio: albo źle przykład przepisałaś, moim zdaniem ta odpowiedź nie jest możliwa
11 gru 19:48
Godzio:
sprawdź czy dobrze przepisałaś .
11 gru 19:49
onaa: dobrze przepisałam no i lipa:( jak nie dasz rade rozwiązać to już trudno, może sama do tego
jakoś dojdę...
11 gru 19:49
Godzio: ale masz przykład tak :
f(x) = cos2x − sinx
czy tak:
f(x) = −cos2x − sinx
11 gru 19:51
onaa: tak:cos2−sinx
11 gru 19:52
onaa: cos2x−sinx
11 gru 19:52
Godzio: już chyba wiem w czym rzecz czekaj moment
11 gru 19:58
onaa: ok
11 gru 19:59
Godzio: zjadłem minusa, a ty plusa
f(x)=
−sin
2x − sinx
+1
Δ=1+4=5
czyli tak jak mówiłaś max jest w wierzcholku a minimum 1 bo sinx może wynosić <−1,1> więc
a jeśli podstawi się pod sinx 1 lub −1 to powstanie 1
11 gru 20:04
Godzio: zapomniałem kompletnie że w postaci kanonicznej jest kwadrat i przesuwa się funkcja sin
2x a
nie sinx
11 gru 20:06
11 gru 20:07
Godzio: naczy nie

miało być tak:
skoro sinx nalezy do <−1,1> to najmniejsza wartość jest w −1
11 gru 20:07
onaa: a największa w wierzchołku ok
11 gru 20:10
Godzio: sprawdź jeszcze raz odpowiedź bo coś mi nie pasi
11 gru 20:15
onaa: m=−1, M=1,25
11 gru 20:16
Godzio:

wydaje mi się jednak że to jest nie możliwe

to co narysowalem wykres f(x) = −sin
2x
więc jeśli obliczyliśmy q=1,25 to jeśli to przesuniemy do góry o tyle to otrzymujemy max 1,25 i
min 0,25
11 gru 20:25
onaa:

wartość max w wierzchołku: 5/4
wartość min: −1 bo funkcja należy do przedziału<−1;1> a ramiona ma skierowane do dołu
12 gru 23:12