Jak dalej ?
Izka: wielomian wx=(2x+4)(1−x) osiąga największą wartość równą:
Obliczona Δ=36 √Δ=6
i co dalej ?
10 lis 13:39
J:
wyznacz: xw ( odcięta wierzchołka ), potem policz: f(xw)
10 lis 13:41
Izka: jak to wyznaczyć? bo tego jeszcze nie braliśmy
10 lis 13:42
J:
to kto wam zadał to zadanie ?
10 lis 13:42
Izka: pomożesz czy nie?
10 lis 13:51
J:
wymnóż nawiasy
10 lis 13:52
Izka: −2x2−2x+4
10 lis 13:55
J:
| | b | |
OK ... teraz: xw = − |
| ... i potem : fmax = f(xw) |
| | 2a | |
10 lis 13:56
honka: xw=12 , co podstawic za fmax?
10 lis 14:00
J:
| | 1 | |
xw = − |
| i podstaw do równania 13:55 |
| | 2 | |
10 lis 14:02
honka: aha. ciekawe dlaczego 13:55........
10 lis 14:05
J:
w(x) = −2x2 − 2x + 4
równie dobrze możesz podstawić do 13:39
10 lis 14:07