matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kiki:
pochodna 3
lnx
to..? mam skorzystać ze wzoru: a
x
=a
x
*lna czy na funkcje złożona? może być tak?
1
[3
lnx
]'=
*lnx*3
lnx−1
?
x
10 lis 12:25
J:
1
złożona i f'(x) = 3
lnx
*ln3*
x
10 lis 12:27
Kiki:
x
a pochodna
to zwykły wzór na ukłamek, czyli:
4
x
x
x
−4
x
*ln4
?
(4
x
)
2
10 lis 12:32
J:
4
x
− x4
x
ln4
1 − xln4
f'(x) =
=
(4
x
)
2
4
x
10 lis 12:37
Kiki:
dzięki
10 lis 12:48
pipa:
pytał tylko czy tak/nie a nie prosił o rozwiązanie
10 lis 13:28