asymptoty
RJS:
Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji
D=R\{1}
liczę lim x→1
+∞
limx→1
−=−
∞
Dobrze co dalej ?
10 lis 12:21
J:
to zacznij od dziedziny ( ta jest zła)
10 lis 12:24
RJS:
x−1≠0 i x2−1>0
(x−1)(x+1)>0
(−∞,−1)suma(1,∞)
co teraz ?
10 lis 12:27
J:
a dlaczego: x = − 1 nie należy do dziedziny ?
10 lis 12:41
RJS:
No z warunku przecież x2−1>0
10 lis 12:42
J:
a skąd taki warunek ?
tak się składa, że: x = − 1 jest miejscem zerowym tej funkcji
10 lis 12:43
RJS:
x−1≠0 i jaki warunek jeszcze mam dać ?
10 lis 12:44
J:
przecież dla licznika warunek to: x2 − 1 ≥ 0
10 lis 12:48
RJS:
x−1≠0
x2−1≥0
(x−1)(x+1)≥0
x∊(−∞,−1]suma(1,∞)
Teraz ok?
10 lis 12:49
RJS:
lim=∞
x→1+
lim=−∞
x→1−1
ok ?
10 lis 12:52
J:
teraz tak
asymptotę pionową ( prawostronną) już masz : x = −1
(przecież nie możesz sie zbliżać do − 1 z lewej strony)
miejsce zerowe juz masz: x = − 1
teraz asymptoty poziome
10 lis 12:54
J:
tak ..asymptoy poziome: y = − 1 i y = 1
10 lis 12:55
RJS:
| | √x2−1 | | 1 | | √x2−1 | |
lim |
| * |
| = |
| takie coś mam obliczyć ? |
| | x−1 | | x | | x2−x | |
x→
∞
10 lis 12:57
RJS:
Jak wyznaczyłeś poziome asymptoty ?
10 lis 13:00
J:
policzyłem granice w: +∞ i w: − ∞
10 lis 13:01
RJS:
Ok a da się naryswać ten wykres w oparciu o asymptoty ? czy to wszystkie asymptoty ?
10 lis 13:04
J:

tylko trzy ... pionowa i dwie poziome.
10 lis 13:06
RJS:
Ale ja nie chcę generatorem
10 lis 13:36
J:
to analizuj informacje, które już posiadasz , to wystarczy do szkicu wykresu
10 lis 13:39
RJS:
Dziękuję, teraz chyba sobie poradzę
10 lis 13:40
Mila:
1)Jeszcze zbadać znak pochodnej.
2) f(x)=0⇔...
3) rysujesz asymptoty
4) szkicujesz wykres.
10 lis 15:51
RJS:
Mila a czemu znak pochodnej ?
10 lis 20:07
Mila:
Bo będziesz wiedział, czy funkcja ma ekstrema i dla jakich argumnentów rośnie (f'(x)>0)
a dla jakich maleje (f'(x)<0)
10 lis 20:13
10 lis 20:14
RJS:
Dziękuję za link, ale ja mam tylko na podstawie asymptot narysować taki wykre dlatego nie
ograniam, dziś idę na imprezę od 6 usiodę do tego
10 lis 20:15
freeszpak: dzisiaj na impreze i jutro od 6 chcesz robić matme?
10 lis 20:17