Extrema.
Justynka: Witam, mam problem z jednym zadaniem:
Mam do obliczenia extrema funkcji:
y=x
3 e
−4x
Df=R
f'(x)=(x
3)'e
−4x+x
3(e
−4x)'=3x
2e
−4x+x
3−4e
−4x=e
−4x(3x
2−4x
3)
f'(x)=O⇔e
−4x(3x
2−4x
3)=e
−4x x
2(3−4x)=0 e
−4x zawsze jest wieksze od zero oraz x=0 oraz
x=
34
f'(x)>O ⇔e
−4x x
2(3−4x)>0 , x∊(0,3/4)−zatem funkcja jest rosnaca na tym przedziale
f'(x)<O⇔e
−4x x
2(3−4x)<0, x∊(−∞,0)oraz (3/4,+∞)
wyszlo na to ze istnieje minimum lokalne w punkcie O rowne o oraz maksimum w punkcie 3/4 rowne
2764 e
−3, jednakz wedlug odpowiedzi powinno byc tylko maksimum lokalne. Byc moze
zrobilam blad w ustalaniu znakow pierwszej pochodnej?prosze o jakas pomoc

dziekuje
AS: Obliczona pochodna ma postać
y' = x
2*e
−4x*(3 − 4*x)
| | 3 | |
Miejsca zerowe pochodnej to: x = 0 lub x = |
| |
| | 4 | |
Dla x = 0 pochodna nie zmienia znaku tzn. po obu stronach x = 0
przyjmuje taki sam znak (dodatni lub ujemny).
Oznacza to,że w x = 0 nie występuje ekstremum.
Występuje natomiast punkt przegięcia.
| | 3 | |
Ekstremum przyjmuje tylko dla x = |
| ,bo pochodna zmienia znak |
| | 4 | |
po przejściu przez ten punkt.