zespolone
Frost: Obliczyć (1+j)10
Jak mam to rozumieć? Znajdź pierwiastek 10 stopnia liczby 1+j?
10 lis 12:15
Frost: (1+j)10
10 lis 12:16
J:
nie .. to dziesiąta potęga liczby zespolonej: z = 1 + i
10 lis 12:17
zombi: Najprościej przedstawić 1+j w postaci trygonometrycznej albo wykładniczej. I albo korzystać ze
wzoru de Moivre albo podnieść reiφ do potęgi 10.
10 lis 12:18
Frost:
| | π4+2kπ | | π4+2kπ | |
w=n√2(cos |
| +sin |
| j) |
| | n | | n | |
i to obliczam dla n=10 i k=9?
10 lis 12:26
zombi: Ty podałeś wzór na pierwiastkowanie, tutaj mamy potęgować. Więęęęęęęc:
r(cos(φ) + isin(φ)) = reiφ /n
P = rn*eniφ = rn*ei(nφ) = rn(cos(nφ) + isin(nφ))
Z czerwonego wzoru skorzystaj.
10 lis 12:32
Janek191:
( 1 + j)10 = [ (1 + j)2]5 = ( 1 + 2j − 1)5 = ( 2 j)5 = 25*j5 = 32 j
10 lis 12:52
Frost: aa ok, jeszcze żebym miał ten wzór podany na wykładzie to byłoby dobrze

dzięki
10 lis 12:58
zombi: Albo tak jak Janek

tylko trzeba zauważyć, że (1+j)
2 = 2j. Co się w sumie narzuca, bo 1
2 =
1, a j
2 = −1
10 lis 12:59
Frost: no właśnie tak myślałem żeby 10=2*5 ale potem myślę jak podniosę do 5 potęgi tą liczbę a nawet
nie zobaczyłem jak wygląda liczba (1+j)
2
10 lis 13:02
Mila:
To najpierw próbujesz bez wzoru de Moivre'a.
10 lis 15:54