równanie z parametrem
duo:
zad.1 Rozwiąż równanie z niewiadomą x
a)x2−2(m−1)x−4m=0
b)(m+2)x2−2x+m+2=0
c)(m−1)2x2+4(m−1)x+4=0
zad.2 W zależności od wartości parametru m określ liczbę pierwiastków równania
a)x2−(m−5)x+4=0
b(m2+5m−6)x2−(m−1)x−2=0
10 lis 11:42
freeszpak: w czym masz problem?
10 lis 11:47
duo: Rozpisuję warunki i nie zgadzają mi się wyniki. siedziałam wczoraj 3 godziny i nic. Robię
gdzieś błędy
10 lis 11:55
J:
pokaż przykład 1 a)
10 lis 11:57
duo: Δ=0
Δ=m2−4(2m−4)=0
m2−8m+16=0
m=8:2=4
x=−2
Δ>0 m∊(−∞;4)∪(4;+∞)
x1=−m−√(m−4)2:2
x2= −m+√(m−4)2:2 i dalej nie wiem
10 lis 12:16
J:
a dlaczego dałaś warunek: Δ = 0
10 lis 12:19
Aga1.: Jakie jest polecenie w zad.1?
a)
a=1, b=2−2m ,c=−4m
Δ=(2−2m)2−4*(−4m)=4m2+8m+4=(2m+2)2
10 lis 12:25
duo: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
10 lis 12:27
duo: nie ten przykład rozwiązałam.Δ=0 , bo wtedy jest jedno rozwiązanie.
10 lis 12:32
Aga1.: Δ≥0 dla m∊R
10 lis 12:38
duo: I co dalej z tym?.Przypadkowo trafiłam do klasy z rozszerz.eniem i mam problem
10 lis 12:46
J:
zacznij od porządnego przepisania polecenia w zadaniu 1
10 lis 12:47
duo: Polecenie jest dokładnie takie jak napisałam.
10 lis 12:51
pipa: no to już nic ci nie może pomóc
chyba, że zmienisz znowu profil a najlepiej szkołę na taką, w której nie uczą matematyki
10 lis 13:21