Wyznacz wartość parametru.
zumii: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie 32x−2(m−1)*3x+m+5=0 ma
jedno rozwiązanie.
10 lis 11:36
J:
t2 − 2(m−1)t + m + 5 = 0 ... ma mieć jedno rozwiązanie dodatnie, albo dwa różnych znaków
10 lis 11:45
zumii: zgadza się i tak też robiłam , ale znowu wyszedł mi inny zbiór niż w odp., zechciałbyś
rozpisać?
10 lis 11:48
J:
1) m = 4
2) m ∊ (−∞ , − 5)
10 lis 11:56
zumii: nie rozumiem drugiego wyniku, wyszło mi, że m ∊ (4,+∞)
10 lis 12:11
zumii: możesz wyjaśnić?
10 lis 12:12
J:
2) m ∊ (−∞,−1) U (4,+∞) i m + 5 < 0 ⇔ m ∊ (−∞,−5)
10 lis 12:13
zumii: rozumie, dziękuję
10 lis 12:24
zumii: *rozumiem
10 lis 12:24