Pilne!!! szeregi
czesiek: Czy moglby mi ktoś wytlumaczyc kryterium zageszczania na jaims przykladzie i opwiedziec jak to
sei wgl robi

np.
1/nlogn
10 lis 11:19
zombi: | | 1 | |
∑an = ∑ |
| , ten szereg jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy ∑2na2n jest zbieżny. |
| | nlogn | |
Więc badamy ten drugi szereg.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2n*a2n = 2n* |
| = |
| > |
| − szereg rozbieżny więc również |
| | 2nlog2n | | nlog2 | | n | |
szereg
∑a
n − rozbieżny
10 lis 11:30
10 lis 11:35
czesiek: a to a2n to drugi wyraz ciegu podniesiony do potegi n−tej?
10 lis 11:41
zombi: Nie a2n, to 2n − indeks wyrazu ciągu. Słownie 2n−ty wyraz ciągu an.
10 lis 11:44
czesiek: czyli za n wstawiam wszedzie 2n?
10 lis 11:49
zombi: Tak za n wszędzie wstawiasz 2n, oraz mnożysz a2n razy 2n.
Ogólnie z an robisz 2n*a2n (w indeksie jest 2n)
10 lis 11:50
czesiek: Dzięki wielkie

za chwile kolowkium :3
10 lis 11:50
czesiek: a jaki bedzie w takim razzei szereg?
lon/n
10 lis 11:58
zombi: logn/n ?
10 lis 13:05