Wyznacz parametr
zumii: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie 4x +(m−2)*2x +4=0 ma
dwa różne rozwiązania.
10 lis 10:42
zumii: Wyszły mi dwa przypadki:
1) Δt=0 2) Δt>0
t0>0 t1*t2 <0
przy podstawieniu 2x=t i t2 + (m−2)t +4 =0.
Czy to jest dobrze?
10 lis 10:46
J:
2x = t
t2 + (m−2)*t + 4 = 0 .. i ma mieć jedno dodatnie i jedno ujemne
1) Δ > 0
2) t1*t2 < 0
10 lis 10:46
J:
dobrze
10 lis 10:47
zumii: to w takim razie robię jakiś błąd dalej przy rozwiązywaniu, bo z pierwszego przypadku wychodzi
mi m=−2 lub m=6, ale przy m =6, t0= −2, więc odpada i zostaje m∊{−2}
a w drugim przypadku mam m∊(−∞; −2)∪(6;+∞) z pierwszego warunku i ca=4 <0 z drugiego, więc
tak naprawdę m powinno należeć do zbioru pustego
10 lis 10:58
zumii: po zsumowaniu obu przypadków m∊{−2},a odpowiedź to (−
∞;−2), co robię źle?
10 lis 11:00
J:
1) Δ = 0 ⇔ m = 6 lub m = − 2 i m < 2 ⇔ m = − 2
2) Δ > 0 brak rozwiązań
ostatecznie: m = − 2
10 lis 11:08
zumii: no właśnie, ale odpowiedź to (−∞;−2)
10 lis 11:12
J:
weźmy: m = − 3 ... t2 − 5t + 4 = 0 → dwa pierwiastki ujemne
10 lis 11:13
zumii: no tak, przecież to się zgadza, bo mają być dwa różne rozwiązania, a nie różnych znaków, czyli
założenie w drugim przypadku t1*t2<0 jest błędne, wystarczy Δ>0
ale w takim razie nadal wychodzi inaczej niż w odpowiedziach, bo (−∞;−2>∪(6;+∞)
10 lis 11:23
zumii: nie, przepraszam, to bez sensu
10 lis 11:25