Wyznacz parametr.
zumii: Wyznacz wszystkie wartości parametru m(m∊r), dla których równanie |x2+4x| = (12)m−3
ma dwa rozwiązania ujemne. Proszę o pomoc.
10 lis 10:02
misiak:
narysuj wykres funkcji f(x)=|x2+4x
i odczytaj , które wartości funkcji przyjmowane są dla dwóch argumentów ujemnych|
10 lis 10:05
misiak:

y=|x
2+4x|
m−3=−2
m=1
czy taka jest odpowiedź ?
10 lis 10:11
zumii: tak

dziękuję
10 lis 10:23
zumii: a gdybyś miał to rozwiązywać algebraicznie? bo ja próbowałam z przypadkami i deltą
i zastanawiam się, dlaczego nie wychodzi tym sposobem
10 lis 10:24
misiak:
za dużo gmatwania...algebraicznie nie podejmuję się....
10 lis 10:27
zumii: rozumiem, i tak wielkie dzięki
10 lis 10:29