Równanie trygonometryczne
Mati15: Jak rozwiązać takie równanie:
| | 2x | |
2sinx + cos |
| + 3 = 0  |
| | 3 | |
Proszę o pomoc
9 lis 23:46
Mati15: Bardzo proszę o pomoc
9 lis 23:51
Godzio: Innego pomysłu nie mam:
sin3α = 3sinα − 4sin
3α
cos2α = 1 − 2sin
2α
| | x | | x | |
2sin(3 * |
| ) + cos(2 * |
| ) + 3 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
| | x | | x | | x | |
2(3sin |
| − 4sin3 |
| ) + 1 − 2sin2 |
| + 3 = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | x | |
Niech sin |
| = t ∊ <−1,1> |
| | 3 | |
− 8t
3 − 2t
2 + 6t + 4 = 0
Zauważmy, że t = 1 jest rozwiązaniem.
(t − 1)(−8t
2 − 10t − 4) = 0
W drugim nawiasie Δ = 100 − 120 < 0
9 lis 23:58
zombi: Ew. próbować ze wzorów sina+sinb, dwukrotnie. Chyba wyjdzie
10 lis 00:00
Godzio: Δ = 100 − 128 oczywiście
10 lis 00:07
zombi: Cofam jednak nie wyjdzie
10 lis 00:13
:): zadanie jest prooste jak sie cos zauważy
| | 2x | |
ale przecież sinx≥−1, cos( |
| )≥−1 |
| | 3 | |
| | 2x | |
więc zarówno sin(x) musi być równy −1 jak i cos( |
| )=−1 |
| | 3 | |
10 lis 00:22
zombi: O, ale ładne rozwiązanie
10 lis 00:25
Godzio:
Ano ładnie
10 lis 00:26