Doświadczenie losowe
AxxD: Doświadczenie losowe polega na rzucie jedną monetą i dziesięciościenną kostką do gry, która na
każdej ściance ma umieszczoną inną cyfrę. Wypisz wszystkie zdarzenia elementarne tego
doswiadczenia. Następnie opisz sym,bolicznie przstrzeń zdarzeń elementarnych.
9 lis 23:15
arli28: Ω=2*10
{r0,r1,r2, ... ,o9}
9 lis 23:51
PW: Niebezpieczne zadanie (albo dla wybitnych). Sugerować może, że wszystkie zdarzenia elementarne
są jednakowo prawdopodobne. Uczeń wypisuje, że zdarzeniami elementarnymi są:
(O, 0), R, 0), (O,1), (R, 1), (O, 2), (R, 2), ..., (O, 9), (R, 9).
Symbolicznie
Ω = {(a, b): a∊{O, R}⋀b∊{0,1, ..., 9}}.
Tu odpowiedź się kończy, ale przestrzeń probabilistyczna to zbiór tych 20 zdarzeń z określonym
na nim prawdopodobieństwem.
Doświadczenia z kostką w postaci sześcianu, dla którego można uznać jednakowe częstości
ustawiania się na stole dla każdej ze ścian, może sugerować, że i teraz tak będzie. Tymczasem
"dziesięciościenna kostka do gry" to przedmiot nieznany i można go sobie różnie wyobrazić.
Na przykład ktoś może powiedzieć:
− Według mnie jest to graniastosłup o podstawie ośmiokątnej. Ma on dziesięć ścian. Nie wydaje
mi się jednak, by ustawienie się tego prostopadłościanu na powierzchni stołu "ośmiokątem do
góry" było tak samo częste jak "prostokątem do góry", nawet gdyby pola ośmiokątów i pola
prostokątów były jednakowe. Nie umiem określić tych częstości. Ciekawe, czy ktoś ustalał to
doświadczalnie.
Inny powie:
− Taka kostka do gry powstanie, gdy skleimy podstawami dwa przystające ostrosłupy o podstawach
będących pięciokątami foremnymi. Wydaje mi się, że częstości zatrzymania się na powierzchni
stołu są jednakowe dla każdego z trójkątów. Czy takie coś jest według autora zadania
"dziesięciościenną kostką do gry"?
Jeszcze inny powie:
− Taką kostkę widzę jako dwa sklejone podstawami ostrosłupy o podstawach będących przystającymi
kwadratami, którym ścięto po małym ostrosłupie u wierzchołków. Powstaje w ten sposób bryła,
której dwiema ścianami są kwadraty, a ośmioma − trapezy. Ciekawe, czy ktoś ustalał
doświadczalnie częstości dla takich ścian.
10 lis 20:53