równanie logarytmiczne
xyz: logx(5x2) • (log5x)2 = 1
9 lis 23:07
ZKS:
Dziedzina Twoja.
log
x(5x
2) • log
25(x) = 1
[log
x(x
2) + log
x5] • log
25(x) = 1
2log
25(x) + log
5(x) − 1 = 0
2log
25(x) + 2log
5(x) − log
5(x) − 1 = 0
2log
5(x)[log
5(x) + 1] − [log
5(x) + 1] = 0
[log
5(x) + 1][2log
5(x) − 1] = 0
| | 1 | |
log5(x) = −1 ∨ log5(x) = |
| |
| | 2 | |
9 lis 23:28
Eta:
x>0 i x≠1
log
x(5x
2)= log
x5+2log
xx=log
x5+2
| | 1 | |
(logx5+2)*log52x=1 i logx5= |
| |
| | log5x | |
to:
2log
52x+log
5x−1=0
(2log
5x−1)(log
5x+1)=0
dokończ..............
9 lis 23:30
Eta:
9 lis 23:31
ZKS:
Mi się w jednym miejscu zapis wykrzaczył.
9 lis 23:33
Eta:
9 lis 23:39