.
Rowerek: Witam, mam zadanie z którym nie mogę sobie poradzić:
| | 2x3 | |
Zbadaj liczbę rozwiązań równania |
| =m w zależności od parametru m. |
| | x2−9 | |
Wiem, że da się to zrobić za pomocą pochodnych, ale nie do końca wiem, jak się za to zabrać...
9 lis 22:54
olekturbo: Narysuj wykres funkcji i sprawdź kiedy przecina go prosta y = m
9 lis 22:55
Rowerek: Ten sposób znam, ale chodzi mi o skorzystanie z rachunku różniczkowego
9 lis 22:58
Godzio:
| | 2x3 | |
f(x) = |
| D = R \ {−3,3} |
| | x2 − 9 | |
| | 6x2(x2 − 9) − 2x3 * 2x | | 6x4 − 54x2 − 4x4 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (x2 − 9)2 | | (x2 − 9)2 | |
Szukamy ekstremum lokalnych
f'(x) = 0 ⇔ x = 0 (brak zmiany znaku pochodnej), x = ± 3
√3
Maksimum lokalne:
f(−3
√3) = −9
√3
Minimum lokalne
f(3
√3) = 9
√3
9 lis 23:19
Godzio:

Tam gdzie f' > 0 − funkcja rośnie, tam gdzie f' < 0 − funkcja maleje
Wykres jakoś tak wygląda, no i lecimy
m ∊ (−
∞,−3
√3) U (3
√3,
∞) − 3 rozwiązania,
m ∊ {−3
√3,3
√3} − 2 rozwiązania
m ∊ (−3
√3,3
√3) − 1 rozwiązanie
9 lis 23:20
Rowerek: Aha, już rozumiem. Nie wiedziałam, że tylko kłopotu jest z tym zadaniem. Dziękuję bardzo
9 lis 23:23
Godzio:
Swoją drogą narysowanie tej funkcji bez pochodnych może być problematyczne ...
9 lis 23:26
pipa: takie funkcje kiedyś się trzepało przez całą 3 klasę LO
a teraz to wygląda jak pornograficzne rysunki
10 lis 10:17