matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż opis funkcji
Lukad94:
Wykaż, że długość okręgu ograniczającego koło o polu x opisuje funkcja f(x)=2
√
pi
*
√
x
9 lis 22:52
Aga1.:
P
k
=πr
2
P
k
=x stąd πr
2
=x /:π
x
r
2
=
π
x
√
x
√
x
*
√
π
r=
√
=
=
π
√
π
π
A wzór na długość okręgu to l= 2πr Podstaw za r i otrzymujesz tezę.
10 lis 08:11