równania trygonometryczne
Ola: Nie wiem, czy dobrze rozwiązuję, jakby ktoś mógł sprawdzić:
91+ctg2(pi−x)=(1/3)sin(2x−pi/2)−4
zamieniamy podstawę na 3 i mnożymy wykładniki
2*(1+ctg2(pi−x)=4−sin(2x−pi/2)
2+2* (−ctg x)=4−cos 2x
−2*ctg x = 2 − cos 2x
−2 *cos/sin x = 2 − cos 2x
−2*cos/sin x + cos 2x − 2 = 0
sprowadzamy do wspólnego mianownika
[−2 * cos x + cos 2x * sin x − 2*sin x] / sin x = 0
żeby całość równała się 0 licznik musi być równy 0
−2*cos x + cos 2x * sin x − 2*sin x=0
i tutaj zaczyna się problem, za każdym razem gdy podłoże cos
2x=cos2x−sin2x=2cos2x−1=1−2sin2x nie prowadzi mnie to do niczego... za każdym
razem wychodzi mi jakaś suma, której nie potrafię dalej rozpisać. Ma ktoś jakiś pomysł jak
dokończyć to zadanie? Będę wdzieczna za pomoc lub wskazówki
9 lis 22:25
Marek: a nie zgubiłes kwadratu w kotangensie?
9 lis 22:32
Eta:
Zobacz,że już w drugim wierszu zgubiłaś kwadrat przy cotangensie
9 lis 22:32
Ola: A tak, czyli z poprawką, rozwijam jak wcześniej, sprowadzam do wspólnego mianownika i rozważam
sam licznik porównując go do 0, czyli
0= 2*sin2x − sin2x * cos22x + 2*cos2x
0=2 − 2*cos2x + 2*cos2x − sin2x * cos22x
0=2 − sin2x*(cos2x−sin2x)
0=2−sin2x * (1−sin2x) +sin4x
0=2*sin4x − sin2x + 2
zał. że t=sin2x
0=2t2−t+2
Δ<0 czyli równanie nie ma rozwiązania? Teraz dobrze?
9 lis 22:44
Ola: Zapomniałam dodać zał z zadania x∊(5,10). Powinnam je jakoś wykorzystać do rozwiązania?
9 lis 22:58