Pochodna cząśtkowa 1 rzędu
PanMojżesz: f(x,y)=x/y + ln(xy)
f(a,b,c)=(a−b)/c
Mógłby mi ktoś pomóc z tym ?
9 lis 21:54
PanMojżesz: f(x,y)=x/y + ln(xy)
f'x=1/y + 1/xy * y
Dobrze?
9 lis 22:27
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Dobrze, po uproszczeniu: fx = |
| + |
| |
| | y | | x | |
9 lis 22:38
bezendu:
| ∂f | | x | | 1 | | 1 | |
| =[ |
| +ln(xy)]'= |
| + |
| *(xy)' |
| ∂x | | y | | y | | xy | |
| ∂f | | x | | x | | 1 | | x2 | | 1 | |
| =−[ |
| +ln(xy)]'= |
| * |
| *(xy)'=− |
| + |
| |
| ∂y | | y | | y2 | | xy | | y | | y | |
================================
9 lis 22:40