matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz całkę
:):
arcsinx
∫
dx
√
1+x
9 lis 20:41
sushi_gg6397228:
licz przez czesci
9 lis 20:43
bezendu:
arcsinxdx
1
1
∫
dx =|u=arcsin u'=
v'=
v=2
√
1+x
|
√
1+x
√
1−x
2
√
1+x
√
1+x
√
1+x
=2arcsinx
√
1+x
−2∫
dx=2arcsinx
√
1+x
−2∫
dx
√
(1−x)(1+x)
√
1+x
+
√
1−x
dx
=−2∫
=|t=1−x −d=dx|
√
1−x
=2arcsin
√
1+x
+2∫t
−1/2
dt=2arcsinx
√
1+x
+4
√
t
+C=2arcsinx
√
x+1
+4
√
1−x
+C
=================================
9 lis 20:51
:):
dziękuję
9 lis 20:57