aa
Hedonista: Współrzędne P(x,y) są rozwiązaniem układu równań:
3x−y=8
| | (x+3)2 | |
x− |
| =12(3−y)(y+3)−5x |
| | 2 | |
Rozwiąże ktoś? Wynik ma wyjść(5,7) Mi wychodzi kompletnie inny wynik −.− PLIS HELP
9 lis 20:39
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
9 lis 20:48
5-latek: | | (x+3)2 | | 9−y2 | |
x− |
| = |
| −5x (pomnóż obustronnie przez 2 |
| | 2 | | 2 | |
wyznacz y z 1 równania i podstaw do drugiego
Przeciez Ty jesteś studentem
9 lis 20:49
Hedonista: y=8−3x
2x−(x+3)2=(3−y)(y+3)−10x
2x−x2−6x−9=(3−8+3x)(8−3x+3)−10x
−x2−4x−9=(3x−5)(−3x+11)−10x
−x2−4x−9=−9x2+33x+15x−55−10x
8x2−42x+46=0
9 lis 20:57
Hedonista: Jestem licealistą. Bosz.. teraz robiąc to przy kompie wychodzą mi całkowicie inne równanie
kwadratowe, pewnie gdzieś wielbłąd jest.
9 lis 20:58
sushi_gg6397228:
przeciez
3x−y= 8 <=> 3x −8= y
9 lis 21:03
Hedonista: Podstawiłem jak mówisz i po trzech próbach wynik wychodzi mi ciągle ten sam. Rozwiążesz mi do
wykazania równania kwadratowego z iksem? Wtedy zobacze gdzie mam błąd..
9 lis 21:17
sushi_gg6397228:
2x−(x+3)2=(3−y)(y+3)−10x
najpierw porób tutaj porządki
9 lis 21:19
Hedonista: 2x−x
2+6x+9=(−3x+11)(3x−5)−10x
−x
2−4x−9=−9x
2+15x+33x−33−10x
8x
2−42x+24=0
Gdzie jest błąd?
9 lis 21:27
sushi_gg6397228:
Kto kazał podstawiać pod "y" −−> Święty Mikołaj
9 lis 21:29
Hedonista: Hmm myślałem, że w ten sposób rozwiążę równanie, zresztą to też pisał 5−latek.. Okej bez
podstawienia wychodzi
y=3x−8
−x2+y2+6x−18
9 lis 21:34
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś to równanie!
bo dla x=5 i y=7
drugie równanie nie jest spełnione
9 lis 21:37
5-latek: A blad robisz już na samym początku
Lewa strona
2x−(x+3)2= 2x−(x2+6x+9)= 2x−x2−6x−9
9 lis 21:41
Hedonista: 5−latek Przecież tak mam wyliczoną lewą stronę lolz
9 lis 21:46
5-latek: Wcale to nie jest prawda
U Ciebie 2x−x2+6x+9= −x2+8x+9
TO jak nagle zrobilo się z tego −x2−4x−9 (tak powinno wyjść .
9 lis 22:34
5-latek: Poza tym zobacz to
(3−y)(y+3)= (3−y)(3+y)= przypomina CI to coś ?
Przeciez y+3= 3+y bo dodawanie jest przemienne a to już wiem w szkole podstawowej

czyli
a+b=b+a
9 lis 22:38
Hedonista: Co do pierwszego przypadku to wszystko gra cytuję siebie, nie wiem co ty widzisz..
2x−(x+3)2=(3−y)(y+3)−10x
2x−x2−6x−9=...
Oczywiście, przyznaję, że nie zauważyłem wzoru skróconego mnożenia, ale to i tak nie zmienia
rozwiązania. Trzeba zwijać, thx za pomoc siema
9 lis 22:50
5-latek: −x2−4x−9=9−y2−10x ale z 1 równania mamy −y=8−3x to y= −8+3x to y= 3x−8
teraz wstawiamy za y=3x−8 i mamy
−x2−4x−9= 9−(3x−8)2−10x
−x2−4x−9= 9−(9x2−48x+64)−10x
−x2−4x−9= 9−9x2+48x−64−10x
Teraz to sobie uporządkuj i przyrownaj do 0
Wzor (a+b)(a−b)= a2−b2
======================
9 lis 22:59
5-latek: Sprawdziles czy dobrze przepisales równanie tak jak prosila Eta ?
9 lis 23:03