Szereg
Vman: ∑pn{

3/4)
n+(2/3)
n
9 lis 20:37
Vman: ∑n√(3/4)−n+(2/3)n Sprawdzic zbieznosc, ktos pomoze. Jakas wskazowkajakie prawo
zastosowac?
9 lis 20:38
Vman: | | 1 | |
∑(−1)n* |
| Zbadać zbieżność warunkową i bezwarunkową |
| | 2n+3 | |
9 lis 20:41
sushi_gg6397228:
do czego dązy każdy nawias ?
9 lis 20:41
Vman: +∞ i n=1
Nie wiedziałem ja to napisać nad i pod znakiem.
9 lis 20:42
sushi_gg6397228:
to była wskazówka dla Ciebie
9 lis 20:44
Vman: Granica pierwiastka wynosi 4/3. Tylko co mi z tego
9 lis 20:45
sushi_gg6397228:
warunek konieczny zbieżności szeregu to......
9 lis 20:46
Vman: Jeżeli Σ𝑎𝑛 jest zbieżny, to lim𝑛→∞𝑎𝑛=0. Mi wyszło 4/3
9 lis 20:48
sushi_gg6397228:
jest spełniony czy nie
9 lis 20:49
Vman: Nie
9 lis 20:49
Vman: A no tak, coś mi się popieprzyło, że jeśli warune nie zachodzi to trrzeba próbować innym
kryterium
9 lis 20:50
Vman: Nie jest zbieżny, możesz napisać jakie kryterium zastosować do drugiego przykładu?
9 lis 20:51
9 lis 20:51
Vman: Ale co ja mam z tym zrobić
9 lis 20:57
sushi_gg6397228:
jak go znasz, to policzysz swój
| | an | |
tw porównawcze graniczne ∑ an ~ ∑bn jezeli |
| −> stała skończona |
| | bn | |
9 lis 21:01
Vman: Tego twierdzenia na wykładach nie mieliśmy, więc prowadzący może się czepiać
9 lis 21:08
9 lis 21:11
Vman: Czy szereg może być jednocześnie bezwarunkowo i warunkowo zbieżny. Obkładając go wartością
bezwzględna udowoniłem bezwarunkową zbieżność.
9 lis 21:18
sushi_gg6397228:
moj szereg jest anharmoniczny, więc Twój jest taki sam
9 lis 21:21
Vman: Nie mam pojęcia o czym ty piszesz. Możesz jakimś prostym sposobem(to jest najłatwiejszy
przykład ze zbioru) to rozwiązać?
9 lis 21:26
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
∑ |
| −>  |
| | 2n2+1 | |
| | | | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| , więc ∑ |
| jest zbieżny |
| | | | 2 | | 2n2+1 | |
9 lis 21:28
Vman: Ale warunkowo, bezwarunkowo?
9 lis 21:30