ta
Hedonista: Podaj przy jakieś wartości parametru m proste
p: mx−(2m−3)y+3=0
l: (2m+5)x+(m+6)y−6=0
są: a)równoległe b)prostopadłe
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzorów o skalarności ale podczas podstawiania gdzieś robię błąd.
Mógłby ktoś to krok po kroku rozwiązać? Z góry thx
9 lis 20:32
5-latek: Zjakich wzorow o skalarnosci ?
proste sa rownolegle gdy
AB'−A'B≠0
sa prostopadle gdy AA'+BB'=0
Przeciez masz je podane w postaci ogolnej
9 lis 20:39
Hedonista: To są właśnie wzory wynikające z iloczynu skalarnego.. Masz inne oznaczenia niż ja w zeszycie
lecz sens jest ten sam. Spróbuj to zrobić
9 lis 20:42
Hedonista: 5−latek mogę liczyć na pomoc?
9 lis 21:03
5-latek: A=m
A'= 2m+5
B= −(2m−3)=3−2m
B'= m+6
wiec
AB'−A'B≠0
m(m+6)−(2m+5)(3−2m)≠0
5m2+10m−15≠0
m≠−3 i m≠1
Wylicz sobie kiedy będą prostopadle
Podsatw do wzoru
9 lis 21:20
Eta:
"małolatku" skąd ten znak ≠ ?
k: Ax+By+C=0
p: A1x+B1y+C1=0
k∥p ⇔ A*B1−B*A1=0
9 lis 21:26
5-latek: Tak
Eta dobrze ze zobaczylas

Spojrzalem w czasie pisania na inny wzor kiedy proste się przecinają czyli a≠a
1 i
napisałem ≠0
jeśli proste sa rownolegle to a=a
1 i wtedy ma być tak jak dobrze zauwazylas
=0
Wiec popraw sobie dla m=−3 lub m=1 proste te sa rownolegle
Przepraszam za kłopot
9 lis 21:38
Hedonista: m(2m+5)+(3−2m)(m+6)=2m2+10m+3m+18−2m2−12m=m+18
m=−18
W odpowiedziach natomiast mam m=−9
Równoległość policzyłem już wcześniej lecz z prostopadłością coś jest nie tak.
W odpowiedziach mam rozpisany nawet sposób rozwiązania który jest wg mnie niekonsekwentny z
wyliczaniem równoległości. Otóż:
m*(2m+5)+(2m−3)(m+6)=0
2m+18=0
m=−9
9 lis 21:45
5-latek: A ile wynosi m dla prostych prostopadłych w odpowiedzi ?
9 lis 21:50
Hedonista: W odpowiedziach mam rozpisany nawet sposób rozwiązania który jest wg mnie niekonsekwentny z
wyliczaniem równoległości. Otóż:
m*(2m+5)+(2m−3)(m+6)=0
2m+18=0
m=−9
9 lis 21:56
Eta:
proste są prostopadłe to:
m(2m+5)+(−2m+3)*(m+6)=0
2m2+5m−2m2−6m+3m+18=0
2m= −18
m= −9
9 lis 22:11
Eta:
proste są równoległe to:
m(m+6)+(2m−3)(2m+5)=0
...............
m2+2m−3=0
(m+3)(m−1)=0
m= −3 v m= 1
9 lis 22:13
5-latek: Bardzo CI serdecznie dziekuje za odpowiedzi
9 lis 22:17
Mila:

to już jasne.
9 lis 22:18
5-latek: Tak
Milu 
Może kolega jeszcze tutaj spojrzy
9 lis 22:21
Hedonista: eh źle odczytywałem wzory, thx za odp
9 lis 22:25
Eta:
A co będzie na maturze?
9 lis 22:27
Hedonista: Izi pizi jeszcze się te kwestię udoskonali
9 lis 22:44