prosta styczna do okręgu
april: wykaz że prosta l: y=−2x−1 jest styczna do okregu (x−3)
2+(y+2)
2=5
wyszło mi ze jest rozłaczne. próbowałam kilka razy
Eta:
Jest styczna
1 sposób
bo: jeżeli prosta jest styczna z okręgiem to odległość S od tej prostej = r
wykazuję :
S( 3,−2) r=
√5 prosta w postaci ogólnej: −2x −y −1=0
| | I 3*(−2) −1*( −1)−1I | |
d= r d= |
| = √5
|
| | √4+1 | |
I −5I=
√5*
√5
5= 5
więc prosta jest styczna do tego okręgu
2 sposób
rozwiązując układ równań prostej i okręgu
delta musi być = 0
wykazuję:
x
2 −6x +9 +( −2x+1)
2 =5
x
2 −6x +9 +4x
2 −4x +1 =5
5x
2 −10x +5=0 /:5
x
2 −2x +1=0 Δ= 4 −4=0
czyli jest styczna, bo ma z okręgiem tylko jeden punkt wspólny:
oraz ( x −1)
2=0 => x = 1
to: y = −2*1 −1 = −3 ten punkt styczności to: P( 1, −3)