rozwiązać układ równań
xyz: | ⎧ | 3x • 5y+1 = 9 | |
| ⎩ | 3x−2 + 5y+2 = 6 |
|
mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku, jak rozwiązać taki układ równań?
9 lis 19:38
ICSP: Podstawienia u = 3x−2 , v = 5y + 2
9 lis 19:40
xyz: i co dalej? bo nie czaje
9 lis 21:40
xyz: a podstawienia będą inne
9 lis 21:46
xyz: wyszło mi wszystko ładnie x=0 i y=1
9 lis 21:47
sushi_gg6397228:
mozna dac rózne, jak Kto woli
9 lis 21:47
xyz: super, że ktoś się podszywa pode mnie. jak już o coś pytasz to bądź na tyle oryginalny i daj
inny nick
9 lis 21:48
sushi_gg6397228:
to podstaw do pierwszego
9 lis 21:48
xyz: mogę prosić jeszcze o podpowiedź do tego układu:
| ⎧ | 2x • 3y = 12 | |
| ⎩ | 3x • 2y = 18 |
|
9 lis 21:51
sushi_gg6397228:
rozłóż 12 i 18 na czynniki 2 i 3
9 lis 21:53
xyz: dziękuje
9 lis 21:54
sushi_gg6397228:
na zdrowie
9 lis 21:56
andy: x=2,y=−1
10 lis 10:39