Rozkład wielomianu na czynniki
qwe: Prosiłbym o rozłożenie wielomianu (chodzi mi o cały rozkład, a nie tylko o wynik, jeśli można)

W(x)= x
3+2x
2−11x+6
9 lis 19:03
5-latek: dzielniki wyrazu wolnego to ?
wypisz je
9 lis 19:05
Janek191:
x1 = 2 bo W(x) = 8 + 8 − 22 + 6 = 0
Podziel W(x) przez ( x − 2)
9 lis 19:07
qwe: Nie mam żadnych innych informacji podanych. Próbowałem schematem Hornera ale wyszło coś innego
(możliwe, że dobrze lecz nie umiem sprowadzić tego wyniku do postaci, która podana jest w
odpowiedziech)
Mój wynik: w(x)=(x2+4x−3)(x−2)
Odpowiedź: (x−2)(x+2−√7)(x+2+√7)
9 lis 19:09
Janek191:
x
2 + 4 x − 3 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−3) = 28 = 4*7
√Δ = 2
√7
| | − 4 − 2√7 | |
x2 = |
| = − 2 − √7 |
| | 2 | |
| | − 4 + 2√7 | |
x3 = |
| = − 2 + √7 |
| | 2 | |
więc
W(x) = ( x −2)*[ x − ( − 2 −
√7)]*[ x − ( − 2 +
√7)] =
= ( x −2)*( x + 2 +
√7)*( x + 2 −
√7)
9 lis 19:13
misiak:
ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2) Δ=28 , √Δ=2√7
9 lis 19:13
qwe: Jesteście wielcy! Dziękuję
9 lis 19:14