matematykaszkolna.pl
oblicz pole całkowite i objętość kapi 15: oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa który ma 18 krawędzi o długości 8 cm krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego. Oblicz pole całkowite tego graniastosłupa wiedząc że jego odległość wynosi 293 cm3
9 lis 18:38
5-latek: zasada nr 1 Nie bredzimy
9 lis 18:41
kapi 15: powiedz to mojej nauczycielce
9 lis 18:47
5-latek: Myslisz z e Twoja nauczycielka jest tak glupia żeby \podawac taka tresc ? A może niedokładnie Ty przepisales ?
9 lis 18:51
kapi 15: wszyscy z klasy mojej mają tak samo...
9 lis 18:57
5-latek: Mogę zrozumieć to ze odleglosc to mialobyc objetosc Ok Ale objetosc pewnie była podana tak wynosi 293π cm3 teraz 1 zdanie Oblicz pole całkowite i objetosc graniastosłupa który ma 18 krawędzi o dlugosci 8 cm krawedz podstawy graniastosłupa prawidłowego Nawet jeśli przyjmiemy ze te 8 cm to krawedz podstawy tego graniastosłupa to zastanowiles się nad tym po co kaza liczyc objetosc skoro potem ja podaja ? Teraz druga sprawa Skoro podali objestosc to może te 8cm to dlugosc krawędzi bocznej i należy tylko obliczyć Pole całkowite bo pole podstawy wyliczysz z ewzoru na objetosc a co za tym idzie tez dlugosc krawdzi podstawy Skoro podaja ze to graniastosłup prawidłowy to musi mieć jakiś wielokąt foremny w podstawie . tak ? Tylko teraz jaki skoro ten graniastosłup ma mieć 18 krawędzi ? Kwadrat ma w podstawie 4 krawędzie *2 to 8krawedzi i 4 krawędzie boczne czyli 8+4 =12 mało Wezmy pieciokat foremny czyli 5*2 (bo dwie podstawy i 5 bocznych to 10+5=15 mało Policz ile krawędzi ma graniastosłup prawidłowy który ma w podstawie 6−ciokat foremmy
9 lis 19:25