Metoda eliminacji gaussa
Netiii: Rozwiąż stosując metodę eliminacji Gaussa:
Mam mały problem bo nie wiem co zrobić:
x + y − 2t = 0
x − y − 2z = 2
3x + y − 2z − 4t = 2
Wychodzi mi macierz:
1 1 0 −2 | 0
1 −1 −2 0 | 2
3 1 −2 −4 | 2
od wiersza drugiego odejmuje pierwszy, a od trzeciego pierwszy pomnożony przez 3 i wychodzi:
1 1 0 −2 | 0
0 −2 −2 2 | 2
0 −2 −2 2 | 2
wiersz drugi pomnożony przez −1/2:
1 1 0 −2 | 0
0 1 1 −1 | −1
0 −2 −2 2 | 2
od wiersza pierwszego odejmuję drugi, a do trzeciego wiersza dodaję wiersz drugi pomnożony
przez 2:
1 0 −1 −1 | −1
0 1 1 −1 | −1
0 0 0 0 | 0
i właśnie teraz mam problem bo mam 4 niewiadome a teraz wychodzi że trzeci wiersz usuwam czyli
mogę wyliczyć tylko 2 niewiadome
9 lis 17:47
sushi_gg6397228:
i w czym jest problem, im mniej tym lepiej
9 lis 17:55
sushi_gg6397228:
W3= 2*W1+W2
9 lis 17:55