liczby zespolone
Dominika: z4+1=0
9 lis 17:44
Dominika: nie mam pojecia jak to obliczyc
9 lis 17:47
Mila:
z=
4√−1
w=−1
|w|=1
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=(cos |
| +i sin |
| ) , k=0,1,2,3 |
| | 4 | | 4 | |
9 lis 17:49
Dominika: czyli z0=z1=z2=z3=√2/2 + √2i/2
9 lis 17:57
sushi_gg6397228:
musza wyjsc 4 różne
9 lis 17:57
Dominika: z0=(cosπ/4 + isinπ/4)=√2/2+√2i/2
z1=(cosπ+2π/4 + isinπ+2π/4)=(cosπ−π/4 + isinπ−π/4)=√2i/2
9 lis 18:01
sushi_gg6397228:
| licznik | |
| , bo od tamtego zapisu to oczy bola |
| mianownik | |
9 lis 18:05
RJS:
z4−i2=0
(z2)2−i2=0
(z2−i)(z2+i)=0
nie można tak ?
9 lis 18:05
Mila:
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=cos |
| +i sin |
| = |
| +i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | π+2π | | π+2π | | 3π | | 3π | | √2 | | √2 | |
z1=cos |
| +i sin |
| =cos |
| +i sin |
| =− |
| +i* |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | π+4π | | π+4π | | 5π | | 5π | |
z2=cos |
| +i sin |
| =cos |
| +i sin |
| =.... licz |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π+6π | | π+6π | | 7π | | 7π | |
z3=cos |
| +i sin |
| =cos |
| +i sin |
| =... |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
9 lis 18:05
Mila:
9 lis 18:06
RJS: ?
9 lis 18:08
RJS:
Hmm ?
9 lis 18:22
RJS:
Czy nie można tak
(z2)2−i2=0 ?
9 lis 18:27
Mila:
To spróbuj dokończyć , można, ale czy będzie łatwiej?
9 lis 19:16