Rowanie z parametrem
dejw: Dane jest równanie mx4 − (m + 2)x2 + 3 + m = 0 . Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
aby i równanie miało dokładnie trzy pierwiastki.
9 lis 17:34
sushi_gg6397228:
jakiś własny wkład?
9 lis 17:43
===:
9 lis 17:45
dejw: raczej nie
9 lis 17:49
Eta:
zastosuj podstawienie x2=t, t≥0
mt2−(m+2)t+3+m=0
Równanie z "t"
musi być kwadratowe i mieć jeden pierwiastek równy zero i drugi dodatni i Δ>0
a≠0 i Δ>0 i t1*t2=0 i t1+t2>0
dokończ........
9 lis 18:05
misiak:
a można ..tak od końca: wyznaczyć m tak by x=0 było rozwiązaniem i dla
wyznaczonych "m" sprawdzić pozostałe rozwiązania

/
9 lis 19:42
PW: Ja bym nic nie rozwiązywał. Skoro jeden pierwiastek wielomianu
mx4 − (m + 2)x2 + 3 + m = 0
musi być równy 0, to znaczy że
3 + m = 0
m = −3.
Równanie ma więc postać
−3x4 + x2 = 0.
misiak słusznie mówi − sprawdzić, czy rzeczywiście równanie ma 3 rozwiązania, choć widać
to od razu po wyłączeniu x2 przed nawias.
9 lis 21:17