Dwa zadanka na szybko.
Pain: Proszę o szybka pomoc w tych dwóch zadaniach

.
Zadanie 1.
Wyznacz dziedzine funkcji:
| | √x−1 | | 1 | |
a) f(x)= |
| + |
| |
| | x2 −2 | | x2−9 | |
b)f(x)=
√−x−
√2−x
| | √3−0,5x | | 3 | |
c) f(x)= |
| − |
| |
| | √4+x | | |x|−3 | |
Zadanie 2.
Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
| | 1 | | 1 | |
a)f(x)= |
| − |
| |
| | √x2−4√2x + 8 | | 2√2 | |
9 lis 17:07
J:
a) x − 1 ≥ 0 i x2 − 2 ≠ 0 i x2 − 9 ≠ 0
b) −x ≥ 0 i 2 − x ≥ 0
c) 4 + x > 0 i IxI ≠ 3
9 lis 17:08
Pain: Dziękuje

. A rozpisałbyś podpunkt c jak zrobic?
9 lis 17:12
J:
x > − 4 i x ≠ 3 i x ≠ − 3
9 lis 17:14
pigor: ..., np. tak :
1c)
D
f : 3−0,5x ≥0 /*2 i 4+x >0 i |x|−3≠0 ⇔ x ≤ 6 i x >−4 i |x|≠3 ⇔
⇔ −4< x ≤ 6 i x≠ −3 i x≠3 ⇔ x∊
(−4;−3) U (−3; 3) U (3; 6]=Df ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
D
f : x
2−4
√2+8 >0 ⇔ (x−2
√2)
2 >0 ⇔ x≠2
√2 ⇔ x∊
R \ {2√2}=Df;
wtedy
f(x)=0 ⇔ 2
√2−
√x2−4√2x+8= 0 ⇔
√(x−2√2)2= 2
√2 ⇔
⇔ |x−2
√2|= 2
√2 ⇔ x−2
√2= −2
√2 v x−2
√2= 2
√2 ⇔
⇔
x=0 v x=4√2, stąd i z D
f ⇔
x∊ {0, 4√2}. ...
9 lis 17:50