Zadanie z granicy poszę
Maciej: Połóżmy \epsilon=\sqrt{0,0053}
Dla ciągu \{\frac{1}{\sqrt{2n+1}}\}n\in\mathbb N dobierz takie n0, żeby dla każdego n>n0
była spełniona nierówność:
\frac{1}{\sqrt{2n+1}}<\epsilon
Uzasadnij (swoimi słowami), że analogiczną liczbę można by wskazać dla dowolnego \epsilon
dodatniego.
Pomoże mi ktoś rozwiązać te zadanie będę bardzo wdzięczny, mam do niego taką podpowiedź:
Liczba g jest granicą ciągu \{an\}n\in\mathbb N, gdy:
\forall\epsilon>0\existsn0\in\mathbb N\foralln\in\mathbb N, n>n0|an−g|<\epsilon
Uwaga:
Drugą część powyższej definicji można wyrazić w języku naturalnym w poniższy sposób:
Dla dowolnie małego "epsilona" istnieje taki wyraz w ciągu, począwszy od którego wszystkie inne
są odległe od granicy g o mniej niż ów "epsilon".
9 lis 14:31