Zaznacz zbiór na płaszczyźnie zespolonej
wisienka: Hej

Zaznacz zbiór na płaszczyźnie zespolonej
A = { z ∊ C: |z + i| > re(z) + 1
z = a + bi
|a + i(b+1)| > a + 1
√a2 + b2 + 2b + 1 > a + 1
a
2 + b
2 +2b + 1 > a
2 + 2a + 1
b
2 +2b > 2a
i teraz nie wiem jak dalej to dkończyć?
Pomożecie
9 lis 14:12
henrys:

(b+1)
2>2a+1
|b+1|>
√2a+1
9 lis 14:28
wisienka: czy jest szansa na wytłumaczenie skąd wziął się ten wykres ?
9 lis 14:49
henrys: z nierówności |b+1|>√2a+1
9 lis 15:00
Mila:

Przy oznaczeniu
z=x+i*y
otrzymujesz :
|z+i|=
√x+(y+1)2
√x2+(y+1)2>x+1 /
2
x
2+(y+1)
2>x
2+2x+1⇔(y+1)
2>2x+1
rysujemy krzywą:
(y+1)
2=2x+1
stąd :
y+1=
√2x+1 dla x≥−1 ⇔
y=√2x+1−1
lub
y=−√2x+1−1
Teraz wybierasz obszar.
Można to zrobić inaczej , narysować parabolę o poziomej osi symetrii>
m.z.
y=0 i y=−2
9 lis 16:34