Potegi
burning: Próbuję to rozwiązać na wszelkie możliwe sposoby, ale nic nie wychodzi.... proszę o pomoc..
(6−1112 )(6+1112)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(√6−√11 − √6+√112
ta kreska −−−−−−−− oznacza dzielenie
9 lis 00:00
9 lis 00:03
burning: Pierwsza liczba w mianowniku po użyciu wz.sk.mn, czyli a
2 − 2ab + b
2 to jest [liczę tylko
a
2]=
(
√6 − √11)
2 = ... przepraszam, dopiero zauważyłem, że nie wiem jak to rozpisać, czy
mógłbyś proszę rozpisać ten przykład? w sensie tylko to: (
√6 − √11)
2 bo to kolejny wzór
skróconego mnożenia, czyli 6 − 2ab, a jak zapisać 2ab? 2*
√6−√11 ? To syzyfowa praca, muszę
coś źle robić.
9 lis 00:12
Pawel: (√6−√11) to po prostu 6−√11 − pierwiastek kwadratowy podniesiony do kwadratu daje 1
a jak musisz rozpisac (√6 − √11)2 = √62 − 2*6*√11 − 11
(a=6, b=√11 ⇒ 2ab = 2*6*√11 )
9 lis 00:43
Pawel: (√6−√11)2 to po prostu 6 −√11 ... ()*
9 lis 00:43
burning: No dobra, a liczę sam mianownik tego wyrażenia
Mianownik = 6 − √11 − 2* (√6−√11)(√6 + √11) + 6 + √11 =
Jak zrobić z tego wyrażenia w środku a2 − b2? Już rozumiem coraz więcej, za co dziekuję,
lecz... ech
9 lis 01:06
Pawel: (√6−√11 − √6+√11)2 = (6 − √11) − 2*√6−√11*√6+√11 + (6 + √11) =
= 12− 2*√(6−√11)(6+√11) = 12 − 2√62 − (√11)2 = 12 − 2√36 − 11 = 12 − 2√25 = 12
− 2*5 = 2
9 lis 01:11
Pawel: wzor (a+b)(a−b) = a2 − b2
9 lis 01:12
burning: Dziękuję Ci bardzo Pawle. Sądzę, że zrozumiałem. Jestem Ci naprawdę wdzięczny.
9 lis 01:18
Pawel:
9 lis 01:23