Proszę o pomoc.
asdasd: Znaleźć granice ciągu: a
n=3
n−(−2)
n
oraz granice funkcji:
| | x2−1 | |
lim |
| , gdzie x→1 |
| | √x−1 | |
8 lis 23:38
asdasd: up
8 lis 23:58
asdasd: Nikt nie pomoże?
9 lis 00:45
Pawel: 3
n − (−2)
n →
∞
(x
2 − 1) = (x−1)(x+1) = (
√x − 1)(
√x + 1)(x+1)
| | x2 − 1 | | (√x − 1)(√x + 1)(x+1) | |
limx→1 |
| = limx→1 |
| = |
| | √x − 1 | | √x − 1 | |
= lim
x→1 (
√x + 1)(x+1) = 4
9 lis 00:48
asdasd: Dziękuje Paweł. Ten pierwszy ciąg to tak po prostu →∞?
9 lis 00:51
Pawel: | | −2 | | −2 | | −2 | |
tak, mozna rozpisac: 3n( 1 − ( |
| )n), gdzie ( |
| )n) → 0, wiec 1 − ( |
| )n) → |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
1
| | −2 | |
3n → ∞, wiec 3n( 1 − ( |
| )n) → ∞ ( bo ∞ * 1 = ∞ ) |
| | 3 | |
9 lis 00:55