Twa
Tra: Przy zadaniach z parametrem i funkcja liniowa mam pytania dla jakiego m rozwiązaniem równania
jest para liczb o przeciwnych znakach. Równanie ma postać |z−1|=m−2. Mógłby mi ktoś na rysunku
przedstawić kiedy będą jakie opcje ? Kiedy równanie będzie miało rozwiązanie jako parę liczb o
tych samych znakach itp. ?
8 lis 22:22
Eta:
f(x)=|x−1|
g(x)=m−2
f(x)=g(x)
równanie ma pierwiastki różnych znaków ( jeden po lewej drugi po prawej stronie
dla m−2>1 ⇒ m........
8 lis 22:28
Tra: Odp ma wyjść m∊(−1;∞)
8 lis 22:43
Eta:
Pewnie w zapisie jest m+2 a Ty podajesz m−2
8 lis 22:44
Tra: Ale dla równania |x−1|=m+2 . Pomyliłem się. Czy mogę to siebie rozpisać z definicji modułu na
1) x−3=m
2) −x−1=m
Narysować obie proste i co w tedy mam wziąć pod uwagę ? A kiedy rozwiązaniem byłaby para liczb
dodatnich/tych samych znakow itp. ?
8 lis 22:48
Tra: Tak tak, pisze z telefonu, pisałem równanie z pamięci. Przepraszam.
8 lis 22:48
Eta:
1/ m+2>1 ⇒ m>−1 ⇒ m∊( −1, ∞) i teraz zgadza się
2/
para rozwiązań dodatnich wtedy gdy
0<m+2<1 ⇔ m+2<1 i m+2>0 ⇔ m∊(−2,−1)
8 lis 22:52
Eta:
8 lis 22:54
Tra: Dziękuję. A jak bym narysował 1) pr. X−3 oraz pr. −x−1 to gdzie były by rozwiązania?
8 lis 23:03