matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
pomoc:
Rozwiąż równanie: 3
x
+2 − 3
x
= 72
8 lis 22:04
Metis:
3
x
przed nawias albo t=3
x
, t>0
8 lis 22:06
Eta:
Pewnie takie miało być to równanie: 3
x+2
−3
x
=72 3
x
(9−1)=72 ⇒ 3
x
=9 ⇒
x=2
8 lis 22:09