pochodna kalkulatory
pochodna: czemu każdy kalkulator pochodnych (np.
http://oblicz.to/pochodna) wskazuje, że np. ln(17) = 0 ?
w miejsce tej siedemnastki może być każda stała a i tak zawsze pokazują zero (z wyjątkiem
| | 1 | |
ln(x), wtedy pokazuje |
| ) |
| | x | |
8 lis 21:55
sushi_gg6397228:
pochodna stałej= zero
8 lis 21:57
pochodna: ale to jest pochodna logarytmu naturalnego np. z siedemnastu, a nie pochodna siedemnastki
8 lis 22:02
sushi_gg6397228:
ln 17− to jest jakaś liczba
8 lis 22:05
PW: ln(e) = 1 (jest to stała)
ln(e2) = 2 (jest to stała)
ln(17) ≈ 2,8332133440562160802495346178731 (liczba niewymierna o podanym przybliżeniu, ale też
to jest stała).
8 lis 22:12
pochodna: | | 1 | |
w takim razie dlaczego ma prawo istnienia wzór (lnx)' = |
| , skoro zawsze wyjdzie jakaś |
| | x | |
liczba i powinno być zero?
8 lis 22:12
PW: Panie Kolego, czym innym jest argument (zmienna), a czym innym konkretna wartość tego
argumentu.
Napis
lnx
oznacza "funkcja logarytm, której argumenty oznaczyliśmy umownie symbolem x" (choć można
jakimkolwiek innym też).
Napis
ln17
oznacza wartość funkcji logarytmicznej dla argumentu 17, a więc konkretną liczbę.
8 lis 22:26
pochodna: "funkcja logarytm, której argumenty oznaczyliśmy umownie symbolem x"
ale jeśli użyjemy jakiegokolwiek argumentu, to również wtedy będziemy mieć konkretną liczbę,
czy tak?
8 lis 22:29
5-latek: f'(x)=
f'(5)=
8 lis 22:32
5-latek: tak to miałem zapisac (\
(x)'=
(5)'=
8 lis 22:33
PW: Napis
oznacza, że dla każdej dodatniej liczby x wartość pochodnej obliczonej w punkcie x jest równa
W szczególności
Ale napis
(ln17)'
oznacza pochodną stałej (równej przypadkowo ln17), więc oznacza liczbę 0. Kalkulator tak to
traktuje, w prostych kalkulatorach nie ma "operacji na iksach", są wyłącznie operacje na
konkretnych liczbach. Nawet jeśli kalkulator jest "cudowny", a wpiszesz mu (ln17)', to
najpierw policzy ln17, w potem odpowie na pytanie jaka jest pochodna tej
liczby odpowie
"zero".
8 lis 22:51
Dziadek Mróz:
y = ln(17)
y = ln(u) u = 17
| | 1 | |
y' = [ln(u)]' = |
| * u' = *) |
| | u | |
u' = [17]' = 0
Voila!
9 lis 00:00
12 lut 16:10