Trapez
Hello: Pole trapezu rownoramiennego o kącie przy podstawie 60° jest równe 2√3. Wyznacz wymiary
trapezu o najmniejszym obwodzie. Uzasadnij, że trapez ten można wpisać w okrąg i oblicz
promień tego okręgu.
Proszę o jakąkolwiek inspiracje, bo nie mam już pomysłu jak to ruszyć.
8 lis 21:18
Eta:

P=2
√3
x>0
| | 2−x2 | |
P= (x+b)*x√3 ⇒ x(x+b)=2 ⇒ b= |
| |
| | x | |
| | 2−1 | |
L(x)=0 ⇔ x2=1 ⇒ x=1 to b= |
| =1 ⇒ b=x i h=√3 , |AB|=3x=3 |
| | 1 | |
|BC|=|AD|=2x=2
warunek wpisania okręgu w trapez :
|AB|+|CD|= |AD|+|BC| ⇒ 4=4 −− zachodzi
w ten trapez można wpisać okrąg
| | 3+1 | |
Sprawdzam pole : P= |
| *√3= 2√3 ( ok) |
| | 2 | |
8 lis 21:47
8 lis 21:48
Eta:
Poprawiam zapis: L'(x)=0 ⇔ ...
8 lis 21:49
Eta:
Dostał nie tylko .."inspiracje" i ma w .......................
8 lis 22:07