WARTOŚCI FUNKCJI
oskar: cześć. ktoś umie to wytłumaczyć prosto ?
Zbiorem wartości funkcji
f(x)=−x2+4x−7
jest przedział:
8 lis 21:18
PW: A może uprzejmie podasz możliwe odpowiedzi? Po co mamy liczyć, gdy jedna z nich jest poprawna?
8 lis 21:20
freeszpak: wyznacz wartość w wierzchołku paraboli (y), sprawdz czy parabola jest zwrócona do góry czy do
dołu, jeśli do dołu to odpowiedz brzmi [y,−∞) jeśli do góry to [y,∞)
8 lis 21:20
freeszpak: oczywiście zakładając, że dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste
8 lis 21:21
oskar:
(−∞;−3>
8 lis 21:23
oskar: A.
(−∞;3>
B.
<3;∞)
C.
(−∞;−3>
D.
(−∞;−7>
8 lis 21:23
oskar: odpowiedz C prawidłowa, ale dla czego ?
8 lis 21:24
freeszpak: no to takie rzeczy się na wstępie pisze

proponuję wyznaczyć współrzędne wierzchołka paraboli
i po prostu narysować, wtedy od razu zobaczysz jakie są wartości
8 lis 21:24
freeszpak: aa, to co napisałeś to odpowiedź, myslałem że dziedzina

zastanów się dlaczego? jak wygląda
parabola? wiesz przynajmniej czy ramiona ma skierowane do góry czy do dołu?
8 lis 21:25
oskar: jak wyznaczyc wspolrzedne wierzcholka ?
8 lis 21:26
olekturbo: p = 2
q = f(p) = f(2) = −4+8−7 = −3
C
8 lis 21:27
8 lis 21:27
help: q=−Δ/4a
Δ=b2−4ac
q− wierzchołek paraboli a=−1 ramiona skierowane w dół i masz odpowiedź
8 lis 21:29
help: P.S olek wyprowadzisz mi 1 wzór ?
8 lis 21:30
olekturbo: Jaki
8 lis 21:37
PW: A co Ty chcesz wyprowadzać? To elementarny wzór znany każdemu uczniowi z lekcji (współrzędne
wierzchołka paraboli).
8 lis 21:37
8 lis 21:46
PW: I chwała Bogu, że zorientowałeś się, że zadania "rozjeżdżają się w czasie" i nikt nie wie co
masz na myśli pisząc "1 wzór".
8 lis 21:48
help: 1 czyt. jako jeden a nie pierwszy

Apropo wyprowadziłbyś mi ten wzór ?
8 lis 21:49
PW: A ja nic takiego nie twierdziłem, że to jest "pierwszy". Widzę jednak, że masz tendencje do
pouczania, więc zrewanżuję się. Francuskiego to Ty się nie uczyłeś, nie używaj wyrazów,
których nie umiesz napisać, bo się ośmieszasz.
8 lis 22:20