8 lis 21:17
kyrtap:
8 lis 23:47
Dziadek Mróz:

Proszzz, oto moja wskazówka
8 lis 23:58
freeszpak:
9 lis 00:00
kyrtap: Dziadek się wcale nie odzywasz
9 lis 00:01
kyrtap:
9 lis 21:12
zombi: Zaraz się wkręcę, bo jutro nie mam zajęć. To postaramy się rozkminić
9 lis 21:13
kyrtap: zombi jak będziesz to napisz

mam parę lematów zapisanych w zeszycie ale nie wiem jak to
ruszyć
10 lis 18:22
kyrtap: CSP a ty jesteś w stanie pomóc mi z tym zadaniem?
10 lis 23:40
Eta:
10 lis 23:51
kyrtap: ładne jabłuszko Eta
11 lis 00:07
kyrtap:
11 lis 18:01
kyrtap:
11 lis 22:05
zombi: Pokaż te parę lematów może coś pomogę
11 lis 22:23
kyrtap: zombi zaraz podam co mam
12 lis 21:22
12 lis 21:27
kyrtap: Notatki:
Lemat
Jeżeli y1(t), y2(t) − dwa rozwiązania równania (LN), to ich różnica jest rozwiązaniem
równania (LJ)
Dowód:
Ly1 = q(t)
Ly2 = q(t)
φ(t) = y1(t) − y2(t)
Lφ(t) = Ly1(t) − Ly2(t) = q(t) − q(t) = 0
Zatem φ(t) spełnia (LJ) (liniowe jednorodne)
Niech y(t) − RORN (rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego)
y1(t) − RSRN ("szczególne")
Wtedy ich różnica y(t) − y1(t) na mocy Lematu jest rozwiązaniem równania (LJ)
Zatem:
y(t) − y1(t) można przedstawić w postaci :
y(t) − y1(t) = Cexp(−∫p(t)dt) dla pewnego C ∊ R
RORN = RORJ + RSRN − ta struktura rozwiązania liniowego niejednorodnego pozostaje prawdziwa
dla równań dowolnego rzędu n oraz dla układów równań liniowych I rzędu.
RORN − rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego
RORJ − −||− jednorodnego
RSRN − rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego
12 lis 21:39
12 lis 21:43
kyrtap:
14 lis 10:47
kyrtap: Godzio może ty dasz jakąś wskazówkę?
14 lis 23:33
zombi: Kurde zbieram się do tego od paru dni! jutro siądę na pewno, obiecuje
14 lis 23:34
Godzio:
Za równaniami nie przepadałem, ale pomyślę
14 lis 23:35
kyrtap: ok Panowie
14 lis 23:37
Godzio:
Chyba rozwiązałem, zaraz napiszę (o ile po drodze nie znajdę błędu

)
14 lis 23:47
Godzio:
Dla uproszczenia zapisu będę pisać: ∫p(t)dt = ∫p oraz p(t) = p (analogicznie dla q(t) )
Dane jest równanie: y' + py = q
Rozwiążmy je. Najpierw mnożę obie strony równania przez exp(∫p)
y'exp(∫p) + pyexp(∫p) = qexp(∫p)
(y * exp(∫p) )' = q exp(∫p)
y * exp(∫p) = ∫qexp(∫p)dt + C
y = exp(−∫p) * ∫qexp(∫p)dt + Cexp(−∫p) oznaczmy to rozwiązanie przez (*)
Wiemy, że Ψ jest rozwiązanie y' + py = q zatem
Ψ' + pΨ = q
Analogicznie φ ≠ 0 jest rozwiązaniem y + pq = 0 zatem
| | φ' | |
φ' + pφ = 0 ⇒ p = − |
| , wstawiamy do pierwszego równania |
| | φ | |
Wstawiamy wyliczone p i q do (*) wiedząc, że:
| | Ψ | |
y = exp(ln(φ)) * ∫( |
| )' * φexp(−ln(φ))dt + Cexp(ln(φ)) |
| | φ | |
y = Ψ + Cφ
Zatem otrzymujemy rozwiązanie równania (mam nadzieję, że to o to chodziło

)
14 lis 23:55
kyrtap: czytam
15 lis 00:39
Metis: Ciężko macie na tych studiach
15 lis 00:41
15 lis 00:45
kyrtap: Godzio mądra głowa z Ciebie
15 lis 01:19
Godzio:
Nic mądrego nie zrobiłem, po prostu rozwiązałem równanie i wrzuciłem to co się dało
15 lis 01:21
zombi: Takie coś też jest dobre?
Rozwiążemy y'+p(t)y = q(t) (trochę inaczej niż Godzio

)
1. Krok jednorodne
| | dy | | dy | |
(1) y' + p(t)y = 0 ⇔ |
| = −p(t)y ⇔ |
| = −p(t)dt |
| | dt | | y | |
Czyli
lny = −P(t) + C
1, P(t) − pierowtna od p, czyli
φ(t) = y(t) = C
2*e
−P(t). To była część jednorodna, ale jeśli chcemy znaleźć rozwiązanie
r. niejednorodnego to za C
2 wstawiamy jakieś u(t) (uzmiennianie stałej)
Więc
(1*) y(t) = u(t)*e
−P(t), wówczas
| | dy | | du | |
(2) |
| = |
| *e−P(t) − p(t)u(t)e−P(t) |
| | dt | | dt | |
Wstawiamy
(2) i
(1*) do
(1)
y' + p(t)y = q(t)
⇔
| du | |
| *e−P(t) − p(t)u(t)e−P(t) + p(t)u(t)e−P(t) = q(t) |
| dt | |
⇔
| du | |
| *e−P(t) = q(t) ⇔ u(t) = ∫q(t)e−P(t)dt + C3 czyli |
| dt | |
powrót do
(1*)
Ψ(t) = y(t) = u(t)e
−P(t) = [∫q(t)e
−P(t)dt + C
3]e
−P(t)
Natomiast
Ψ(t) + Cφ(t) = [∫q(t)e
−P(t)dt + C
3]e
−P(t) + C* C
2*e
−P(t) =
[∫q(t)e
−P(t)dt +
C*]e
−P(t), gdzie
C* = C*C
1*C
2 z poprzednich, co nadal jest
rozwiązaniem równania niejednorodnego.
Ktoś to sprawdzi?
16 lis 23:22
zombi: Ogólnie twierdzenie to przydaje się przy tak zwanej metodzie przywidywania.
Jeśli zgadniemy jakieś szczególne rozwiązanie równania jednorodnego, to sumując je z
rozwiązaniem ogólnym równania niejednoronego
otrzymuje wszelkie możliwe rozwiązania równania
y' + p(t)y = q(t)
16 lis 23:26
zombi: Tzn. "miało być zgadniemy szczególne rozw. r NIEJEDNORODNEGO, to dodając
rozw. ogólne r. JEDNORODNEGO"
16 lis 23:29
kyrtap: zombi przepraszam ale dopiero twoje rozwiązanie czytam
18 lis 22:40
kyrtap: moim zdaniem zombi dobrze zrobiłeś, dzięki Panowie jeszcze raz Godzio dobry pomysł z czynnikiem
całkującym a zombi z uzmienianiem stałej
18 lis 23:56