matematykaszkolna.pl
równania kyrtap: Jakaś wskazówka? http://prntscr.com/90jpw6
8 lis 21:17
kyrtap:
8 lis 23:47
Dziadek Mróz: rysunek Proszzz, oto moja wskazówka
8 lis 23:58
freeszpak:
9 lis 00:00
kyrtap: Dziadek się wcale nie odzywaszemotka
9 lis 00:01
kyrtap:
9 lis 21:12
zombi: Zaraz się wkręcę, bo jutro nie mam zajęć. To postaramy się rozkminić
9 lis 21:13
kyrtap: zombi jak będziesz to napisz emotka mam parę lematów zapisanych w zeszycie ale nie wiem jak to ruszyć
10 lis 18:22
kyrtap: CSP a ty jesteś w stanie pomóc mi z tym zadaniem?
10 lis 23:40
Eta: rysunek
10 lis 23:51
kyrtap: ładne jabłuszko Eta emotka
11 lis 00:07
kyrtap:
11 lis 18:01
kyrtap:
11 lis 22:05
zombi: Pokaż te parę lematów może coś pomogę
11 lis 22:23
kyrtap: zombi zaraz podam co mam emotka
12 lis 21:22
kyrtap: Przykład z książki: http://prntscr.com/9228rz
12 lis 21:27
kyrtap: Notatki: Lemat Jeżeli y1(t), y2(t) − dwa rozwiązania równania (LN), to ich różnica jest rozwiązaniem równania (LJ) Dowód: Ly1 = q(t) Ly2 = q(t) φ(t) = y1(t) − y2(t) Lφ(t) = Ly1(t) − Ly2(t) = q(t) − q(t) = 0 Zatem φ(t) spełnia (LJ) (liniowe jednorodne) Niech y(t) − RORN (rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego) y1(t) − RSRN ("szczególne") Wtedy ich różnica y(t) − y1(t) na mocy Lematu jest rozwiązaniem równania (LJ) Zatem: y(t) − y1(t) można przedstawić w postaci : y(t) − y1(t) = Cexp(−∫p(t)dt) dla pewnego C ∊ R RORN = RORJ + RSRN − ta struktura rozwiązania liniowego niejednorodnego pozostaje prawdziwa dla równań dowolnego rzędu n oraz dla układów równań liniowych I rzędu. RORN − rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego RORJ − −||− jednorodnego RSRN − rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego
12 lis 21:39
kyrtap: http://www.matematyka.pl/120443.htm http://www.matematyka.pl/244399.htm a tu jakieś podpowiedzi są ale ich nie rozumiem
12 lis 21:43
kyrtap: emotka
14 lis 10:47
kyrtap: Godzio może ty dasz jakąś wskazówkę?
14 lis 23:33
zombi: Kurde zbieram się do tego od paru dni! jutro siądę na pewno, obiecuje emotka
14 lis 23:34
Godzio: Za równaniami nie przepadałem, ale pomyślę
14 lis 23:35
kyrtap: ok Panowie emotka
14 lis 23:37
Godzio: Chyba rozwiązałem, zaraz napiszę (o ile po drodze nie znajdę błędu emotka )
14 lis 23:47
Godzio: Dla uproszczenia zapisu będę pisać: ∫p(t)dt = ∫p oraz p(t) = p (analogicznie dla q(t) ) Dane jest równanie: y' + py = q Rozwiążmy je. Najpierw mnożę obie strony równania przez exp(∫p) y'exp(∫p) + pyexp(∫p) = qexp(∫p) (y * exp(∫p) )' = q exp(∫p) y * exp(∫p) = ∫qexp(∫p)dt + C y = exp(−∫p) * ∫qexp(∫p)dt + Cexp(−∫p) oznaczmy to rozwiązanie przez (*) Wiemy, że Ψ jest rozwiązanie y' + py = q zatem Ψ' + pΨ = q Analogicznie φ ≠ 0 jest rozwiązaniem y + pq = 0 zatem
 φ' 
φ' + pφ = 0 ⇒ p = −

, wstawiamy do pierwszego równania
 φ 
 φ' 
Ψ' +

Ψ = q
 φ 
Ψ'φ + φ'Ψ 

* φ = q
φ2 
 Ψ 
(

)' * φ = q
 φ 
Wstawiamy wyliczone p i q do (*) wiedząc, że:
 φ' 
∫p = ∫(−

) = − ln(φ)
 φ 
 Ψ 
y = exp(ln(φ)) * ∫(

)' * φexp(−ln(φ))dt + Cexp(ln(φ))
 φ 
 Ψ 
y = φ * ∫(

)' dt + Cφ
 φ 
y = Ψ + Cφ Zatem otrzymujemy rozwiązanie równania (mam nadzieję, że to o to chodziło )
14 lis 23:55
kyrtap: czytam emotka
15 lis 00:39
Metis: Ciężko macie na tych studiach
15 lis 00:41
kyrtap: kurde nigdy bym na to nie wpadł, dzięki
15 lis 00:45
kyrtap: Godzio mądra głowa z Ciebie emotka
15 lis 01:19
Godzio: Nic mądrego nie zrobiłem, po prostu rozwiązałem równanie i wrzuciłem to co się dało
15 lis 01:21
zombi: Takie coś też jest dobre? Rozwiążemy y'+p(t)y = q(t) (trochę inaczej niż Godzio ) 1. Krok jednorodne
 dy dy 
(1) y' + p(t)y = 0 ⇔

= −p(t)y ⇔

= −p(t)dt
 dt y 
Czyli lny = −P(t) + C1, P(t) − pierowtna od p, czyli φ(t) = y(t) = C2*e−P(t). To była część jednorodna, ale jeśli chcemy znaleźć rozwiązanie r. niejednorodnego to za C2 wstawiamy jakieś u(t) (uzmiennianie stałej) Więc (1*) y(t) = u(t)*e−P(t), wówczas
 dy du 
(2)

=

*e−P(t) − p(t)u(t)e−P(t)
 dt dt 
Wstawiamy (2) i (1*) do (1) y' + p(t)y = q(t) ⇔
du 

*e−P(t) − p(t)u(t)e−P(t) + p(t)u(t)e−P(t) = q(t)
dt 
du 

*e−P(t) = q(t) ⇔ u(t) = ∫q(t)e−P(t)dt + C3 czyli
dt 
powrót do (1*) Ψ(t) = y(t) = u(t)e−P(t) = [∫q(t)e−P(t)dt + C3]e−P(t) Natomiast Ψ(t) + Cφ(t) = [∫q(t)e−P(t)dt + C3]e−P(t) + C* C2*e−P(t) = [∫q(t)e−P(t)dt + C*]e−P(t), gdzie C* = C*C1*C2 z poprzednich, co nadal jest rozwiązaniem równania niejednorodnego. Ktoś to sprawdzi?
16 lis 23:22
zombi: Ogólnie twierdzenie to przydaje się przy tak zwanej metodzie przywidywania. Jeśli zgadniemy jakieś szczególne rozwiązanie równania jednorodnego, to sumując je z rozwiązaniem ogólnym równania niejednoronego otrzymuje wszelkie możliwe rozwiązania równania y' + p(t)y = q(t)
16 lis 23:26
zombi: Tzn. "miało być zgadniemy szczególne rozw. r NIEJEDNORODNEGO, to dodając rozw. ogólne r. JEDNORODNEGO"
16 lis 23:29
kyrtap: zombi przepraszam ale dopiero twoje rozwiązanie czytam emotka
18 lis 22:40
kyrtap: moim zdaniem zombi dobrze zrobiłeś, dzięki Panowie jeszcze raz Godzio dobry pomysł z czynnikiem całkującym a zombi z uzmienianiem stałej
18 lis 23:56