matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż, że
olekturbo:
wykaż, że na podstawie definicji logarytmu
1
loga =
log
a
10
mogę to zrobić tak?
log
a
a
loga =
= P ?
log
a
10
8 lis 21:14
Metis:
Zapisałbym to tak:
1
log
a
a
P=
=
=log
a
=L
log
a
10
log10
8 lis 21:28
pigor:
..., widzę to tak : przy oczywistych założeniach niech
loga=x
⇔ 10
x
=a ⇒ log
a
10
x
=log
a
a ⇔
1
⇔ xlog
a
10=1 ⇒ x=
c.n.w. ...
log
a
10
9 lis 00:19