;)
monika: Jak wykazać, że ciąg an=n√n2+1−n2 jest rosnący? Proszę o pomoc
8 lis 21:13
monika: obliczyłam an+1−an=(n+1)√n2+2n+2−n√n2+1−2n−1
8 lis 21:18
sushi_gg6397228:
moze wyciagnij "n" przed nawias w pierwszym poście , a potem domnoz na sprzężenie
8 lis 21:30
PW:
| | (n√n2+1)2 − (n2)2 | | n2 | |
an = n√n2 + 1 − n2 = |
| = |
| |
| | n√n2+1 + n2 | | n√n2+1 + n2 | |
| | ak+1 | |
Badać |
| zamiast różnicy. Dla ciągu o wyrazach dodatnich można pokazać, że |
| | ak | |
− to też oznacza, że ciag jest rosnący.
8 lis 21:32
monika: już próbowałam ..:(
8 lis 21:36
monika: ok, dzięki, już sprawdzam
8 lis 21:37
sushi_gg6397228:
obstawiam, ze masz policzyć granice, a nie monotonicznosc
8 lis 21:38
monika: tylko monotoniczność i wychodzi, że jest rosnący, dzięki za pomoc
8 lis 21:43