1 | 1 | |||
Wyznacz kres górny zbioru A={ 2− | − | : n, m∊N }. | ||
√n | √m |
1 | 1 | |||
2−( | + | ) − wartość tego wyrażenia jest największa dla najmniejszej wartości w | ||
√n | √m |
1 | ||
Wiemy, że ciągi | są malejące, więc możemy policzyć granicę. | |
√n |
1 | 1 | |||
limn, m→∞ | + | =0 | ||
√n | √m |
1 | 1 | |||
2 − | − | ≤ 2 − ε | ||
√n | √m |
1 | 1 | |||
+ | > ε | |||
√n | √m |
1 | ||
Okej. Czy zawsze limn→∞(1+ | )an=e? | |
an |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |