Oblicz dwudziesty wyraz tego ciągu i sumę jego dwudziestu początkowych wyrazów.
marzena123: Liczby 3 i 7 są dwoma poczatkowymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Oblicz dwudziesty
wyraz tego ciągu i sumę jego dwudziestu początkowych wyrazów.
11 gru 12:37
Bogdan:
Skorzystaj z wzoru:
a
n = a
1 + (n − 1)*r
Rozpisz wg tego wzoru a
3 oraz a
7, otrzymasz układ równań z niewiadomymi a
1 i r,
po jego rozwiązaniu oblicz korzystając z tego samego wzoru a
20, a następnie S
20
stosując wzór na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego.
Przede wszystkim jednak przed zadaniem tu pytania spróbuj sama znaleźć rozwiązanie
korzystając z wiadomości zawartych w każdym podręczniku do II klasy LO, ze swoich
szkolnych notatek, z materiału zgromadzonego tutaj w dziale
ciągi liczbowe (patrz obok).
Nie czekaj na gotowe rozwiązania.
11 gru 12:46
artur: wzór dobry
ale należy odliczyć z tego wzoru "r", a nie 3 i 7 wyraz ciągu. 3 jest pierwszym a 7 drugim
wyrazem ciągu.
11 gru 13:26
april: a1=3
a2=7
a2=a1+r
7=3+r
r=4
a20=a1+19r
a20=3+19*4
a20=79
S20=a1+a202*20
S20=3+792*20
S20=41*20
S20=820
11 gru 14:37
april: a1=3
a2=7
a2=a1+r
7=3+r
r=4
a20=a1+19r
a20=3+19*4
a20=79
S20=a1+a202*20
S20=3+792*20
S20=41*20
S20=820
11 gru 14:38