| ||||||||
Znaleźć wzór na sumę k | od k=1 do k=n i udowodnić go. Bardzo proszę o pomoc | |||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
1* | + 2* | + 3* | + ... + n* | = | ||||||||||||||||||||||||||||
n(n−1) | n(n−1)(n−2) | |||
= 1*n + 2* | + 3* | + ... + n*1 = | ||
1*2 | 1*2*3 |
n−1 | n(n−1)(n−2) | |||
= n(1 + | + | + ... + 1) = | ||
1 | 1*2 |
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
= n( | + | + | + ... + | ) = n*(1 + 1)n−1 = n*2n−1 | ||||||||||||||||||||||||||||
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |