całka
kyrtap: Jak obliczyć taką całkę?
| | 4t | |
∫ |
| dt =  |
| | (2t+1)2 | |
8 lis 19:51
sushi_gg6397228:
rozbić na ułamki proste
8 lis 19:51
azeta: dokładnie, wyjdą tylko przeciwne współczynniki
8 lis 19:52
8 lis 19:54
zombi: Albo u = 2t+1
8 lis 19:54
kyrtap: nom spoko sory że o taką pierdołę się pytam
8 lis 19:55
bezendu:
sorry
8 lis 19:56
kyrtap: nie drzarznij mnie
8 lis 19:57
azeta: czasami trzeba, zresztą.... kto by miał o to pretensje, że pytasz
8 lis 19:58
pigor: ..., widzę to tak :
| 4t | | A | | B | | (2t+1)A+B | |
| = |
| + |
| = |
| , |
| (2t+1)2 | | 2t+1 | | (2t+1)2 | | (2t+1)2 | |
stąd
2At+A+B= 4t ⇔ 2A=4 i A+B=0 ⇒
A= 2 i B= −2
i tyle; masz dwie proste całki elementarne ...
8 lis 20:04
kyrtap: Prof. pigor dziękuje
8 lis 20:05
zombi: Albo zostając przy moim podstawieniu
u = 2t+1
oraz 4t = 2(u−1)
| | 2(u−1) | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
I = ∫ |
|
| du = ∫ |
| du − ∫ |
| du = ln|u| + |
| |
| | u2 | 2 | | u | | u2 | | u | |
8 lis 20:10
kyrtap: w zasadzie zombi Ciebie też mogę nazwać już profesorem
8 lis 20:17
zombi: Z której strony XD nawet koło licencjatu/inżyniera nie leżę
8 lis 20:18
kyrtap: będziesz będziesz w przyszłości spokojnie
8 lis 20:23
zombi: Ja jestem samoukiem, jak skończę jakiekolwiek studia to będzie sukces

ale dzięki za miłe
słowa
8 lis 20:24