pomocy
Święty Tomasz z Akwinu: Proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny, a mianowicie co zrobić z ctg(arcctgx). Jaka tam będzie
dziedzina skoro ctg nie przyjmuje wartości dla 0 +kπ
8 lis 18:51
Kuba rozprówacz: ctg(arcctgx) x∊R
8 lis 19:29
Kuba rozprówacz: Dlatego, że arcctg nie przyjmuje wartości dla 0 +kπ , ponieważ są tam asymptoty.
8 lis 19:31
pigor: ..., np. tak:
| | 1−ctg(arcctgx) | |
log |
| = 1 i (*) x∊R \ {3} ⇒ |
| | 3−x | |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
⇒ log |
| =1 i |
| >0 ⇔ |
| =101 i (x−1)(x−3) >0 ⇔ |
| | 3−x | | 3−x | | 3−x | |
⇔ 1−x=10(3−x) i (x<1 v x>3) ⇔ 9x=29 i (x<1 v x>3) ⇔
⇔
x= 299 i x >3, a stąd i (*) ⇔
x= 3 29....
8 lis 19:49